Jag är så lyckligt lottad att bo 45 minuters bilfärd från den fantastiska dragracing anläggningen Tierp Arena. Nu i helgen den 26-28 juli har jag utnyttjat detta och var där alla tre dagarna. Tävlingen var en del av SM 2013. Publiken blev ca. 8000 personer totalt över helgen så det var ett publikmässigt lyckad arrangemang. Vädret var strålande, endast småavbrott med regn på lördagen. Det enda som går att klaga på var att det blev tidvis för varmt, strax under 30 grader.

Men eftersom arenan tar 20 000 i sittande publik kan det se ganska tomt ut även om det är 3-5000 personer på plats. Denna gång var ena sidan avstängd hela tiden (Läktare B). Detta ledde till att på bilder som togs från andra sidan hade helt tomma läktare som bakgrund. Det ser förstås inte så bra ut:

Här startar Mats Eriksson och Jöran Persåker i klassen Pro Modified på fredagen. När jag tittade genom mina bilder på kvällen beslöt jag att försöka att fota enbart från B sidan efter det. Men publikens bilder kommer att visa tomma läktare. Om detta kommer att upprepas borde arrangören be fotograferna att helst stå på den avstängda sidan 🙂 Och täcka den tomma med reklam.

Jag är en nybörjare i dragracing branschen, vet väldig lite om sporten och nästan inget om deltagarna. Min fotografering av motorsporter har huvudsakligen varit offroad med fokus på Formula Offroad. Mitt intryck av dragracing hittills är positivt, jag är väldigt imponerad av tekniken och den häpnadsväckande precision  som förarna visar i reaktionstid och kontroll över hastigheter och tider.

Det är mycket givande att publiken har full tillgång till depån och kan se arbetet med bilarna. Att se dessa skickliga mekaniker i full aktion är fantastiskt. Jag uppfattar även stämningen bland deltagarna som positiv, precis som i Formula Offroad hjälps man åt utanför banan.

Ny kardanaxel till Johan Westbergs Camaro från 2005. Den behövde kortas med några centimeter.

Det är även fantastiskt med en motorsportstävling av denna kaliber som har så stort spann av deltagarnas ålder.

Pontus Liberg med sin 2100 hästars  Chevrolet Camaro från 1996.

Victor Heleander i sin juniordragster.

Mina fotografier från tävlingen finns på följande adresser:

Fredag 26 juli :  http://galleri.2or4.se/tierparena/sm-26-juli-2013

Lördag 27 juli: http://galleri.2or4.se/tierparena/sm-27-juli-2013

Söndag 28 juli: http://galleri.2or4.se/tierparena/sm-28-juli-2013