Andreas Hellkvist och Kiralina Salandy

Det blev en dundrande premiär av den nya duon Andreas Hellkvist och Kiralina Salandy på Katalins Terrass. Att höra och se två så jämlika artister uppträda tillsammans utan behärskningar gav en massiv upplevelse som var utöver det vanliga.

Andreas med sin stora Hammondorgel och tillhörande Leslie kabinett tillsammans med Kiralinas sång och scennärvaro gav en magnifik energinivå. När de bara var två behövdes ingen hänsyn tas till andra på scenen, de kunde släppa alla hämningar fullt ut. Det var ett perfekt samspel mellan dom, lekfullt och rutinerad. Kvällen var inte bara en konsert, det var en händelse med många dimensioner av underhållning och publikens känslor sattes i rejäl gungning. Gråten var nära hos många inklusive undertecknad. Musiken var soul, jazz, gospel och lite pop. Men låtvalet hade ingen avgörande betydelse, det var dessa två fantastiska artister som lekte med åhörarnas känselsprötar med sin intima publikkontakt. Kiralina är oerhört nära sin publik, har hela tiden tät kontakt med dem. Andreas har även utvecklat sin förmåga att vara i fin kontakt med åhörarna, han har gjort en rejäl resa i ett omfattande antal livestreamningar under pandemin.

Hela tiden turas de om att ha den tunga rollen, driva musiken framåt. Det är inte lätt att matcha Andreas Hellkvist med sin Hammondorgel och all den styrka som den kan ge från sig, men det klarar Kiralina Salandy utan problem. Ibland blir det även väldigt lågmält och stämningsfullt som i John Lennons ”Give Peace a Chance”, då bidrog Andreas med sin fina sång.  Jag hoppas vi får höra mera av hans röst i fortsättningen. Publiken deltog emellanåt med sin sång under Kiralinas handfasta dirigering.

Katalins Terrass var en utmärkt plats för detta, snett bakom scenen lyste den nedgående solen upp staden och gav ett vackert bakgrundsljus. Ett och annat tåg passerar, folk går förbi precis intill scenen och bidrar till en fin känsla av kvällen. Ljudet är förträffligt, den tunga basen rullar över publiken utan problem. Akustiken är mycket bra efter den ombyggnad som gjordes inför sommaren. Och som alltid på Katalin satt en utomordentligt skicklig ljudtekniker bakom rattarna. Trots den kalla kvällen var en hel del folk som hade tagit sig till Katalin.  Aftonen blev en unik upplevelse som stannar länge i allas minne. Hela Katalins personalstyrka kom även ut en stund för att lyssna, inklusive dem i köket. Jag har aldrig tidigare sett det under mina otaliga besök där.

Andreas Hellkvist och Kiralina Salandy
Kiralina Salandy är kanadensiska, men bor nu i Stockholm. Hon har sina rötter i gospelvärlden men nu har hon jazz, soul, popp och annat i sin repertoar.
Andreas Hellkvist är Uppsalabo och syns allt mera med sina Hammondorglar på stadens musikscener. Han har sin grund i jazzen, men nu rör han sig i nästan alla musikgrenar.

Kvällens instrument var en supermodern, digital Hammond XK5 och högtalarkabinettet Leslie 770 från sjuttiotalet.

Andreas och Kiralina träffades på Gotland sommaren 2017 och har samarbetat sen dess. Först i Kiralinas band, Funk Ups och senare i en trio med Jesper Kviberg på trummor. Och nu lägger de till en duo.

Paret var väldigt nöjda med kvällen, konceptet fungerade fullständigt och de kommer att satsa hårt på detta. Håll koll på dem!

De har två bokade spelningar, måndagen 18 juli i Gula Villan, Uppsala och 26 juli i Essinge kyrka, Stockholm.

Katalins Terrass, Uppsala 15 juli 2022.
Text och bild: Palli Kristmundsson.