Sani Gamedze and The Mad Hatters
Sani Gamedze

Reginateatern i Uppsala, 17 februari 2023.
Text och bild: Palli Kristmundsson upplevelserecensent .

Uppsalas egen prinsessa från Swaziland, Sani Gamedze and The Mad Hatters, tog publiken med på en förunderlig resa i fablernas värld i Reginateaterns lilla, intima lokal. Till sin hjälp hade hon Per Engström på gitarr och Celso Paco på slagverk.

Sani Gamedze and The Mad Hatters
Pär Engström, Sani Gamedze, Celso Paco
Sani Gamedze and The Mad Hatters
Pär Engström
Sani Gamedze and The Mad Hatters
Celso Paco

Detta var ingen vanlig konsert utan en enda lång berättelse invävd i musik. En av besökarna beskrev det träffande: ”Det är som att hamna mitt i Alice i underlandet”. Hunden vägrade att bita den feta grisen och då bad Kvinnan älven att dränka hunden. Men älven var stillsam och vägrade. Vad händer klockan ett?  Meningen med livet, kärlek och gemenskap. Berättelsen var inte alltid lätt att följa, vad hände nu?

Sani är inte bara en underbar sångerska. Hon är även en fantastiskt skicklig berättare, drar med sin publik på resor in i sina mystiska världar. Hon är musikaliskt orädd, improviserar och tar ut svängarna helt hämningslöst. Det var även underbart att se hur väl Pär Engström och Celo Paco följde henne. Hon är orädd att ge dem tydliga instruktioner på ett kärleksfullt sätt under kvällen.

Besökarna var helt med och följde henne in i ett annat universum, resan tog lång tid, konsertslutet drog ut på tiden. Sani har någon form av manus i en pärm, men det var inte klart för mig hur noga hon följde det. Men jag såg att hon bläddrade lite i den minst ett par gånger under kvällen. I min barndom fick vi syskonen sagor berättade av farmor och mormor när vi skulle sova på kvällen. En gammal muntlig tradition som Sani påminde mig om. Sagor som har gått mellan generationer i många sekler.

Sani Gamedze and The Mad Hatters
Sani Gamedze, Celso Paco

Sani Gamedze flyttade från Sydafrika till Sverige, Uppsala runt 2007. Jag hade först förmånen att få träffa henne i samband med utgivningen av hennes album ”Colermeover” hösten 2014. Foton från konserten, som även den var en enda lång berättelse: Colormeover skivrelease på HiJazz 2014.

Sani syns ofta på Uppsalas scener och samarbetar med många av stadens musiker i väldigt olika rollar, hon är riktigt bred som musiker. Jag besöker alltid dessa konserter om jag kan.

Inforuta.

Sani Gamedze: Sång, berättelse, äggskärare och diverse annat.
Per Engström: gitarr.
Celso Paco: slagverk.
Reginateatern: https://www.reginateatern.se