Del 2

Här redovisar jag min erfarenhet av inträdet i Apple sektens underbara värld.

Min resa i dator-it branschen började i slutet av 1970 talet med ABC 80 styrd  av BASIC och Z80 assembler. Sen blev det Vax VMS,  CP-M, MS-Dos, Unix, alla olika Windows system från Windows 2.0 och lite Apple i början av 90-talet. Senaste 10 åren har det nästan uteslutande varit Windows och Linux. Alla dessa system har haft olika fördelar och nackdelar, men VMS skilde sig från alla övriga i stabilitet och tillförlitlighet. En egenskap hos filsystemet minns jag speciellt, varje gång en fil sparas från ett verktyg skapas en ny kopia så man behövde aldrig vara rädd för att förstöra något. Filen dokument.txt sparades först som dokument.txt;1 sen som dokument.txt;2 och så vidare. Sen öppnade man dokument.txt och fick då alltid den senaste varianten. Ville man öppna en annan utgåva angav man den: dokument.txt;1. Jag tyckte att det var riktigt otäckt när jag kom till filsystem som saknade detta.

Jag har alltid haft en tendens att vara motsträvig när det uppstår en kult runt saker, jag ville inte ha en Nokia i slutet av 90 talet när den var ett måste för att vara inne, nästan värre än Apple är nu. Det fanns ingen konkurrens till Nokia under en period. Jag har av detta skäl varit lite orationellt negativ till Apple och deras produkter. Men nu har jag beslutat att ge sekten en liten chans, det kanske kanske känns lite mera ok nu när aktien faller och försäljningen dalar 🙂

Jag har notera att det finns lite tecken på att Apple kan ha passerad sin topp.
Från DagensPS.se:  ”Om Microsoft kallades det onda imperiet är Apple i dag det extremt onda imperiet”

Artikeln: ”Samsung eller HTC mycket bättre än Iphone”

Mera från DagensPS.se: Värsta kursraset på fyra år – närmar sig ”dödskorset”

Problem med kartor: Australian Police Warn Against Apple Map

Sen kan sekten i bland uppnå oanade höjder : Apple Store Täby, Stockholm, Sweden öppnar

Men nu ska jag inträda i skaran av lärjungar till den ofelbare profeten Steve Jobs.

Jag börjar med en iPad med Retina-skärm och 3G anslutning. Valet styrdes delvis av att jag arbetar mycket med foto och skall få en Iphone 5 som har samma anslutning för laddare och tillbehör som denna platta. Och skärmen med sina  2048 x 1536  pixlar är fantastisk för att arbeta med och titta på foton. Att starta plattan första gången gick smidigt, ungefär som alla andra moderna maskiner. Diverse frågor om språk och annat gott som man brukar få.

Jag måste göra en bekännelse, jag har varit lite rädd för att Apples produkter skulle visa sig så bra att jag faller direkt. Men nu börjar jag tro att jag klarar mig med hedern i behåll. Det är inte ovanligt att man får upp fönster med diverse mera och mindre begåvade texter och knappar i Windows miljö, själv har jag deltagit flitigt i att sprida dessa med stor glädje. Nu visade sig att Apple gör sitt för att sprida denna glädje bland sina troende:


Hmmm….

Jag har förstått att Apples system och miljö är mycket instängda, svårt att kommunicera med andra system. Detta är förstås smart eftersom Apple har som grundprincip att vara en sekt och alla sekter är slutna, världen utanför är hotfull, farlig och inget som man bör befatta sig med. Det som jag tycker är intressant med detta är Apples förmåga att implementera sekten i teknik, så kallad itsekt. Nu ska jag ge mig i kast med detta och undersöka var gränserna går.

Jag fortsätter på min religiösa upptäcktsfärd och kommer med ytterligare rapporter.