Del 1    Del 3

Paddan inhandlades i den eleganta affären Mackoteket i Uppsala. Jag hade redan bestämt vad jag ville ha så den delen var snabbt avklarad.

Men när jag tillkännagav mitt önskemål sa expediten att denna produkt var otillgänglig och skulle så vara tills mitten av januari. Han försökte att få mig att acceptera en iPad 2 i stället, men efter en stunds dividerande dök han in i ett skåp, rotade i hyllorna och kom ut med en svart (enligt honom) iPad som uppfyllde min specifikation till 100% och var dessutom den enda som de hade. Lyckan var fullständig. Sen funderar jag lite över att de inte hade kontroll över lagerstatus i sina system, det finns kanske inga bra lagersystem till Macar? Annars var de smidiga, det var lördag och de la upp ett företagskonto för fakturering utan problem. Sen kan jag tycka att jag borde ha kunnat få svar på hur jag skall läsa in från CF kortet i min kamera. Men det är jo bara att vända sig till Google.

Kartongerna är fina, bara snäppet efter elegansen hos dem som Asus Zenbook vilar i. En viktig egenskap för en medelålders man som vill vara i ropet. Det känns fantastiskt att bära hem en så tilltalande låda från affären.


Men när jag packade upp den var den svarta färgen i verkligheten en ganska ful silverfärg. Som tur var hade jag lagt till ett förträffligt fodral i röd färg som dolde silverfärgen fullständigt. Kontroll av kartongen visade att det är svårt att se skillnaden på silverfärg och svart på kartongen, de är väldigt lika.

20121218-001646.jpg

Skärmen visade sig som väntad vara väldigt bra. Bra färgåtergivning, skärpa och enorm upplösning. Men Apple är dåliga på att utnyttja hårdvaran.

Trots upplösning på 2048 x 1536 pixlar är antalet ikoner begränsad till 5 x 4, 20 stycken. Och omöjligt att göra något åt det. Detta påminner om hur skrivbordet Windows 3.11 såg ut i mitten av 90 talet, ett antal ikoner som inte gick att styra eller manipulera på något sätt.

Att växla mellan aktiva appar är för omständligt, jag återkommer till detta.

Intrycket som jag får är mycket bra hårdvara, men gammalmodigt system och mjukvara.

 

 

 

 

 

 

Fortsättning följer.