När jag såg att Håkan Juholt skulle bli Sveriges ambassadör på Island tog jag kontakt med honom och sa att jag önskade besöka honom när han hade kommit till Island och diskutera musik med honom, detta var slutet av januari 2017. Jag fick direkt ett glatt svar, jag var så välkommen. Den nionde till tolfte november förra året (2017) var jag på en kort resa till Island, med Eric Hansson och hans trio, underbar resa som jag återkommer till. Då passade jag på och träffade Håkan Juholt på svenska ambassaden i Reykjavík för att diskutera hur vi kan hjälpa svenska musiker som vill resa till Island och spela.

Genom mitt fotograferande av konserter, för album och annat har jag kommit i kontakt med väldigt många musiker här i Sverige och på Island. De svenska musikerna vet att jag är från Island och frågar mig ofta hur de ska göra för att ta sig dit. Nu har jag haft förmånen att få följa med två band dit, Hammond organisten Andreas Hellkvist och hans trio 2016 och sen Eric Hansson med trio 2017. Håkan Juholt blev väldigt entusiastisk över detta och vi beslöt att fortsätta med vår kontakt och se vad vi gemensamt kan göra för att främja musikutbytet mellan Island och Sverige. Vid detta besök hade jag med BEAT FUNKTION:s senaste album, Green Man, och kunde ge det till en förtjust Håkan. 

[hgallery3 id=”16583″ render=”single_img”]

I samband med en kort resa till Island i februari träffade jag Håkan igen, denna gång i det svenska residenset som är en ståtlig byggnad mitt i Reykjavík.

[hgallery3 id=”16584″ render=”single_img”]

Ur mitt något smala perspektiv är Håkan Juholt en perfekt ambassadör för Sverige på Island. Han är mycket intresserad av musik och annan kultur och är även kunnig på området. Detta förenat med hans drivkraft och energi är en stor tillgång för Sverige och svenska musiker och konstnärer som vill till Island. Han har på ett halvår hunnit arrangera ett antal utställningar och små konserter i residenset som är stort och lämpligt för detta mitt i Reykjavík. Han bygger även målmedvetet upp ett omfattande kontaktnät på Island och reser runt i landet.

[hgallery3 id=”16585″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16586″ render=”single_img”]

Inför resan hade jag samlat på mig ett antal CD skivor från svenska band och musiker som är intresserade av att åka dit. Det är en oerhört stor förmån för mig att få bidra lite till detta utbyte mellan mina två länder.

[hgallery3 id=”16577″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16578″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16579″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16580″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16581″ render=”single_img”]

[hgallery3 id=”16582″ render=”single_img”]

Jag återkommer här om detta när det klarnar lite vad vi kan bidra med.